Annons

Handbollsbragden förevigad som specialskriven serie för YA:s läsare

Handbollslandslagets EM-guld har redan skrivits in i historieböckerna och Jim Gottfridssons taktiksnack i den sista time-outen är en viral succé. Nu blir bragden i Budapest förevigad som seriestripp.
Ystad • Publicerad 11 februari 2022 • Uppdaterad 1 november 2022
Illustratören Marcus Lundgren och YA:s sportchef Jan Ohlsson har tillsammans gjort en serie av den svenska handbollsbragden.
Illustratören Marcus Lundgren och YA:s sportchef Jan Ohlsson har tillsammans gjort en serie av den svenska handbollsbragden.Foto: Carl Johan Engvall

EM-finalen var en pärs, både för spelare och åskådare, och allting ställdes på sin spets när endast en minut återstod. Det var då som förbundskaptenen kastade in time-out-kortet och Jim Gottfridsson la fram taktiken där en dansk vänster följdes av en tysk höger.

”Det har varit en utmaning att fånga känslan. Det är verkligen en konst att rita en bra serie”
Marcus Lundgren

– Hela EM-finalen var som en saga med två Ystadsbor i huvudrollerna och det fanns ett skeende i matchen som jag inte kunde släppa. Jag hade en bild av att man skulle göra en tecknad serie av det, men jag kan inte rita så jag hörde av mig till Marcus, säger YA:s sportchef Jan Ohlsson.

Marcus Lundgren har arbetat både digitalt och analogt för att få fram rätt känsla.
Marcus Lundgren har arbetat både digitalt och analogt för att få fram rätt känsla.Foto: Carl Johan Engvall
Annons

Marcus, det är illustratören Marcus Lundgren som till vardags arbetar med grafisk formgivning och reklam i sin egen firma i Ystad. Han nappade på idén.

– Det har varit skitroligt. Jag har alltid varit intresserad av serier, men jag har sällan tid att ägna mig åt det idag, säger han.

Jan Ohlsson har plockat fram nyckelscenerna ur dramat och Marcus Lundgren har dramatiserat skeendet med hjälp av sin penna.

– Det har varit en utmaning att fånga känslan. Det är verkligen en konst att rita en bra serie, men det har väl blivit helt okej, säger Marcus Lundgren.

Den stora inspirationen i hans serietecknarstil är Hergés Tintin och Jim Gottfridssons skägg ligger inte långt efter kapten Haddocks lurviga anlete.

”För hela ditt jävla liv, håll han i ryggen”. Det är inte bara skägget som Jim Gottfridsson har gemensamt med kapten Haddock, även svordomarna skulle göra Tintins kompanjon stolt.
”För hela ditt jävla liv, håll han i ryggen”. Det är inte bara skägget som Jim Gottfridsson har gemensamt med kapten Haddock, även svordomarna skulle göra Tintins kompanjon stolt.Foto: Carl Johan Engvall

Nyckelscenen i historien är den sista time-outen där den svenske lagkaptenen med all önskvärd tydlighet visade var skåpet skulle stå.

– Vi kunde inte plocka ut någon del från det snacket, så vi tog med citatet i sin helhet, säger Jan Ohlsson.

För sportchefen är EM-guldet ett av de största ögonblicken i yrkeskarriären.

– Under loppet av sex månader har jag fått uppleva två av de absolut största händelserna under mina 30 år som sportjournalist. Först Peder Fredricsons OS-guld och nu detta, säger Jan Ohlsson.

Läs serien Jim & Gänget här:

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons