Annons

Ny bok om Österlens medeltida städer

Den ena blev en by på vischan och den andra Österlens huvudstad. Men när det förra millenniet var ungt var Simrishamn och Tommarp sida vid sida traktens stora städer.
Simrishamn • Publicerad 9 juni 2006
Arkeologerna Lars Jönsson och Ulrika Wallebom är färdiga med sin bok om Österlens medeltida städer - Svimaros (Simrishamn) och Tumathorp (Östra Tommarp). Bild: Mark Hanlon
Arkeologerna Lars Jönsson och Ulrika Wallebom är färdiga med sin bok om Österlens medeltida städer - Svimaros (Simrishamn) och Tumathorp (Östra Tommarp). Bild: Mark HanlonFoto: 

Nu finns samhällenas medeltida historia samlad i en ny bok - "Tommarp och Simrishamn - Österlens medeltida städer".

Författare är arkeologerna Ulrika Wallebom och Lars Jönsson som båda har sina rötter i trakten och som tillsammans gjort grävningar i klosterområdet i Tommarp. – Jag har drömt om att ge ut en bok i det här ämnet ända sedan jag läste medeltidsarkeologi i Lund och gjorde ett projektarbete om Nikolaikyrkan i Simrishamn, berättar Ulrika Wallebom.

Annons

Det var därför hon skrev brev till Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne en dag för snart två år sedan. Fikandes efter hjälp att ge ut den tänkta boken.

– Jag blev ju klart intresserad. Inte minst eftersom jag gått en grävkurs för Ulrika i Gladsax den sommaren, berättar Anita Grosshög, ordförande i hembygdsföreningen. Efter en del kontakter med den gamla hembygdsföreningens konkursförvaltare lyckades finansieringen lösa sig. Pengar till boken har tagits från Doktor Brings stiftelse och Greta och Gösta Ehrnbergs fond.

– Det är alltså gamla simrishamnare som gjort det möjligt att ge ut boken, säger Anita Grosshög.

Städernas medeltida historia tecknas främst utifrån de arkeologiska fynd som gjorts. I Simrishamn har det grävts vid flera tillfällen och fynden är otaliga. I Tommarp finns det dräemot många skriftliga dokument bevarade från medeltiden.

Boken är rikt illustrerad med bilder från arkeologiska utgrävningar och på de fynd som gjorts. I boken finns också ett antal kartor över de forna städena. Bland annat en raritet. – En karta över Simrishamn funnen i Oslo. Den har aldrig varit publicerad i färg tidigare, säger Ulrika Wallebom.

Boken om Tommarp och Simrishamn lär få efterföljare. Ett nätverk bestående av arkeologer och historiker driver projektet Skånska städer med syfte att ge ut skrifter om nya rön. De sydöstskånska städerna hann först och snart kommer böcker om Lund, Ystad, Trelleborg och Landskrona.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons