Annons
Nyheter

Veckans snackisar: Därför uppstod busskaoset under cruisingfesten – ”Visste inte”

Här har vi samlat tre nyheter och reportage från den senaste veckan – snackisarna du inte får missa!
Sydöstra Skåne • Publicerad 25 maj 2024

Invasiva växten kan ha fått fäste vid förskola

Den giftiga jättebjörnlokan är en invasiv art som är svår att få bukt med. Saten från växten kan orsaka brännskador på huden. Arkivbild.
Den giftiga jättebjörnlokan är en invasiv art som är svår att få bukt med. Saten från växten kan orsaka brännskador på huden. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Ystad kommun har fört en lång kamp mot jättelokans utbredning. Men enligt fynd kan den invasiva arten ha gjort comeback i Västra sjöstaden. I veckan fick Paulina Holmgren sms från förskolan att hennes son kommit i kontakt med en björnloka på skolgården.

– De hade försökt gräva upp den och lekte med den en stund, berättar mamman.

Annons

Växtsaften kan orsaka brännskador på huden och därför hade pedagogerna noga tvättat av pojkarnas händer och armar med tvål och vatten. Skolchefen Charlotta Samuelsson berättar att de ännu späda växterna kom upp på förskolans mark efter att kommunen klippt gräset utanför inhägnaden några dagar tidigare.

– Skotten har kommit upp tio centimeter på fyra dagar, säger skolchefen som skickat bilder på växten till artdatabanken.

Förskolan har ännu inte fått bekräftat att det rör sig om jätteloka.

Kaoset på väg till och från cruisingfesten: ”Slagsmål i kön”

Årets cruising i Ystad blev en lyckad tillställning – värre var det med kollektivtrafiken.
Årets cruising i Ystad blev en lyckad tillställning – värre var det med kollektivtrafiken.Foto: Emma Lawesson

Håkan Skoog och hans sambo Annette Malmqvist, Tomelilla, var några av många tusen som kom för att titta på cruisingen i Ystad förra helgen. För att slippa köra bil dit bestämde de sig för att åka kollektivt. Det visade sig vara ett dåligt val.

Tågen på Österlenbanan var inställda på grund av ett planerat banarbete vilket ökade trycket på busstrafiken. Flera överfulla bussar passerade hållplatsen där Håkan Skoog och Anette Malmqvist stod och väntade. Och det blev inte bättre på hemvägen. Dels var bussen försenad på grund av all trafik, dels uppstod bråk bland alla som ville åka med.

– Utanför fönstret såg vi tumultet som utbröt. Det blev slagsmål i kön och polisen fick komma och sära på dem, berättar Håkan Skoog.

På Skånetrafiken erkänner man att förberedelserna med bussar kunde ha varit bättre.

– Vi visste inte förrän på fredagen att det skulle vara en cruising. Inför nästa år ska vi ha en bättre dialog med kommunen. Vi kan inte annat än att be om ursäkt för att resenärer drabbades, säger Kalle Ekebjär, affärschef.

Polsk transportfirma hade stöldgods för en halv miljon

Tullen köpte inte männens förklaring om stöldgodset. Arkivbild.
Tullen köpte inte männens förklaring om stöldgodset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Två män försökte ta färjan till Polen från Ystad – med en last med lasermätare och verktyg värda mer än halv miljon. Deras bil togs ut vid en utresekontroll i hamnen och när tullarna såg vad som fanns i lasten larmade de polis. Enligt tullen hade männen vaga förklaringar till var de fått grejerna ifrån.

Lasermätarna visade sig vara stulna från Trafikverket och två företag. I lasten fanns även annat som visade sig vara anmält stöldgods. Nu åtalas de två männen för grovt häleri men båda förnekar brott.

Annons

En av de åtalade, som driver ett transportföretag, säger att han inte hade någon aning om att det var stöldgods i paketen som lastats. Han uppger att han hade fått uppdraget via en Facebookgrupp, att han drivit verksamheten i sju år och att han aldrig brukar kolla vad som finns i paketen.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons