Annons
Nyheter

Troligt att corona fanns i Sverige i november

Det är troligt att enskilda personer var smittade med coronaviruset i Sverige redan i november, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Men att kartlägga fallen bakåt är inte aktuellt.
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2020
Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum.
Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum.Foto: Janerik Henrsson/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell under en av de dagliga pressträffarna med Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under en av de dagliga pressträffarna med Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En man i Frankrike har konstaterats bära på coronaviruset 27 december förra året, alltså fyra dagar innan det första fallet rapporterades från Kina.

Vid den tidpunkten är det också troligt att det fanns enstaka smittade personer i Sverige.

Annons

– Någon spridning utanför Wuhan har det inte varit förrän vi såg det i Europa under senare tid, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Men jag tror att man kan hitta enstaka fall bland Wuhanresenärer som var där i november–december förra året. Det låter inte alls konstigt utan väldigt naturligt.

Leder ingenstans

Militära sommar-OS hölls i Wuhan i slutet av oktober. En trupp på över 100 personer från Försvarsmakten bodde i staden under två veckors tid. Flera av de tävlande insjuknade under och efter resan och har provtagits för covid-19, vilket NSD rapporterat om.

– Ingen av de som testades visade positiva svar, säger Anna Lena Hesse, vid kommunikationsavdelningen på försvarsmakten.

Att utföra test i större skala från patienter som uppsökt sjukvården och lämnat prover för symptom som lunginflammation eller influensa i slutet av förra året för att se om det kan ha rört sig om covid-19 är inte aktuellt i Sverige just nu.

– Det är inget som diskuteras på något strukturerat sätt, säger Tegnell.

– Just nu känns det inte som att vi vill belasta sjukvården med den typen av utredningar. De har rätt mycket annat att göra och det leder inte till någon åtgärd.

Framtida nytta

Vad som i stället kan vara intressant att ta reda på, enligt Tegnell, är hur viruset fick spridning i Kina och hur viruset betedde sig i början av smittförloppet. Om det var en enstaka spridning från ett djur till människa eller om det spreds till en grupp människor under längre tid.

– Det är inte många gånger vi kunnat spåra smittspridning från djur till människor av helt nya virus. Vi har inte mycket kunskap om hur det går till i verkligheten, säger Tegnell.

– Det skulle vara av värde för att se hur man ska kunna skydda sig mot den här typen av utveckling i framtiden.

Fakta: Svåra luftvägssymtom

Det nya coronaviruset går under namnet sars-cov2.

Viruset kan ge upphov till coronavirussjukdomen covid-19 som innebär olika luftvägssymtom. Bland symtomen märks ofta feber, torrhosta och lunginflammation.

I sällsynta fall kan sjukdomen också resultera i svåra andningssvårigheter, med organsvikt och akuta lungskador, så kallad chocklunga, som följd.

Hittills har nästan 23 000 svenska fall av coronasmitta konstaterats.

Antalet personer som avlidit i Sverige överstiger 2 700.

Siffrorna uppdaterade 5 maj 2020.

Källa: Folkhälsomyndigheten, The Lancet, med flera

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons