Annons
Nyheter

Matexport till Kina ska deklareras smittofri

Kinas tullmyndighet vill att livsmedel som förs in i landet först ska deklareras fria från coronaviruset, rapporterar Reuters.
Ekonomi • Publicerad 19 juni 2020
Det nya coronautbrottet i Peking har spårats till matmarknaden Xinfadi. Nu vill Kina att importerad mat ska deklareras smittofri innan ankomst till landet. Arkivbild.
Det nya coronautbrottet i Peking har spårats till matmarknaden Xinfadi. Nu vill Kina att importerad mat ska deklareras smittofri innan ankomst till landet. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Varudeklarationen kan enligt nyhetsbyrån ses som ett försök från Kina att lägga över ansvaret på leverantören, och därmed kunna minska de provtagningar man själva genomfört på importerad mat den senaste veckan.

Kina började utföra tester av importerade livsmedel efter förra veckans virusutbrott som spårats till en matmarknad i Peking. Fler än 30 000 stickprov ska ha genomförts.

Annons

De nya reglerna innebär att exportörer av livsmedel till Kina ansvarar för att följa kinesiska lagar samt råd från FAO och WHO. Syftet är att garantera att produkterna inte bär på coronasmitta.

– Det är väldigt dyrt och tidskrävande att testa alla produkter. De (Kina) ber leverantörerna att skriva under deklarationen så att de kan återgå till det normala, säger en köttexportör som vill vara anonym till Reuters.

Tidigare i veckan pekades importerad lax ut som boven i det nya kinesiska utbrottsdramat. Kina valde då att stoppa all import av europeisk lax, framför allt drabbade norsk sådan. Teorin förkastades dock snabbt av myndighetsrepresentanter för Kina och Norge.

Fler än 80 000 människor har hittills bekräftats smittade av covid-19 i Kina. 4 600 personer har dött.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons