Annons
Nyheter

Johnson: De var beredda på att jag kunde dö

Läkarna som behandlade Boris Johnson när han vårdades på intensivvårdsavdelning för covid-19 var förberedda på att behöva ge världen ett dödsbesked.
Storbritannien • Publicerad 3 maj 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i torsdags.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i torsdags.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Boris Johnson meddelade den 27 mars att han smittats av covid-19. Den 5 april lades han in för provtagning, men dagen efter försämrades hans tillstånd och han togs in på intensivvårdsavdelning.

Johnson vårdades under tre dagar med bland annat syrgasbehandling, men inte respirator.

Annons

– Jag mådde inte så fantastiskt bra och var medveten om att det fanns en beredskapsplan färdig. Läkarna hade alla sorters planer för vad de skulle göra om saker och ting gick riktigt illa, säger han i en intervju med The Sun on Sunday.

– De hade en strategi, ett slags "Stalins död-scenario".

Fick barn i onsdags

Efterspelet till diktatorn Josef Stalins död 1953 är känt för snabba improvisationer i Sovjetunionens maktelit, eftersom han inte hade lämnat någon plan för ett maktskifte – ett scenario som häromåret odödliggjordes i storfilmen The death of Stalin.

Johnson säger att han var frustrerad över att inte bli bättre, mer eller mindre tvingades av läkare att skrivas in och att han själv inte insåg allvaret förrän läkarna diskuterade om huruvida de skulle använda respirator.

– De gav mig en ansiktsmask och litervis med syre.

Johnson återgick till arbetet förra måndagen och i onsdags födde hans fästmö Carrie Symonds en son. Denne döps bland annat till Nicholas efter två av de läkare som behandlade honom, Nicholas Price och Nicholas Hart.

Plan på gång

Det finns ännu ingen tidsplan för när det brittiska samhället öppnar igen efter de nedstängningar som skett för att begränsa smittspridningen.

Enligt The Telegraph ska Johnson presentera en plan nästa söndag. Enligt tidningen diskuteras möjligheterna att börja öppna skolor för yngre elever i England och Wales den 1 juni.

The Sunday Times uppger att de karantänregler som nu gäller bara kommer att lättas något under veckan, bland annat så att byggen kan återupptas och befolkningen kan vistas något friare utomhus.

186 600 personer i Storbritannien har konstaterats smittade, och närmare 28 500 människor har avlidit. Det innebär att landet ligger i stort sett jämsides med Italien som näst värst drabbat i världen, efter USA, sett till antalet dödsfall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons