Annons
Nyheter

"Folkmordets finansiär" greps efter 25 års jakt

Fransk polis har gripit en av de sista huvudmisstänkta för folkmordet i Rwanda. Félicien Kabuga anklagas för att ha finansierat slakten på hundratusentals människor.
Frankrike/Rwanda • Publicerad 16 maj 2020
FN-åklagaren Serge Brammertz hyllar gripandet i Frankrike av den misstänkte folkmordsförbrytaren Félicien Kabuga. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT
För drygt ett år sedan, den 7 april 2019, samlades människor till en minnesvaka över folkmordets offer i Kigali i Rwanda. Nu har en av de huvudmisstänkta för folkmordet gripits i Paris. ArkivbildFoto: Ben Curtis/AP/TT

84-årige Félicien Kabuga – med ett förflutet som en av Rwandas rikaste män och misstänkt för att ha finansierat folkmordet 1994 – har bott under falsk identitet i Parisförorten Asnières-sur-Seine, uppger åklagare och polis i ett uttalande.

Gripandet skedde tidigt på lördagsmorgonen, enligt Frankrikes justitiedepartement. Jakten på honom ska ha återupptagits för två månader sedan, sedan ny information kommit fram.

Åtalades 1997

Annons

Kabuga har länge varit Rwandas mest eftersökta misstänkta brottsling. Den tidigare affärsmannen anklagas för att ha finansierat de hutumiliser som mördade omkring 800 000 människor under folkmordet.

Han grundade också tv-bolaget RTLM som aktivt uppmanade människor att hitta och döda alla tutsier.

USA har utlyst en belöning på 5 miljoner dollar för upplysningar om honom.

Kabuga åtalades 1997 vid FN:s internationella tribunal för Rwanda. När den domstolen avvecklades formellt 2015 överfördes fall till FN-domstolen MICT i Haag, som också hanterar brott begångna under kriget i det forna Jugoslavien.

Serge Brammertz, åklagare vid FN-domstolen MICT, hyllar de franska myndigheters agerande.

"Gripandet av Félicien Kabuga i dag är en påminnelse om att de som är ansvariga för folkmord kan ställas inför rätta, även 26 år efter det att brotten begåtts", säger han.

Utlämning kan dröja

Gripandet banar väg för en rättsprocess med sikte på att ställa Kabuga inför rätta. Enligt uppgifter från de franska åklagarna väntas hans fall bli prövat av den del av MICT som har sitt säte i Arusha i Tanzania.

Det förmodas dock dröja innan han kan överlämnas till FN-förvar på grund av coronapandemin.

Enligt uttalandet från de franska myndigheterna har Kabuga under åren på flykt bland annat vistats i Tyskland, Belgien, Kongo-Kinshasa, Kenya och Schweiz.

Han ska ha hållit sig undan i lägenheten i Parisförorten med hjälp av sina barn. Ordföranden för bostadsrättsföreningen berättar för AFP att Kabuga bott där i tre–fyra år. Han beskriver Kabuga som en tillbakadragen person som mumlade till svar på hälsningar.

Annons

Masui Segun, Afrikachef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, beskriver gripandet som "ett viktigt steg mot rättvisa för hundratusentals av folkmordets offer".

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan FPR, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade FPR regimen. I dag är FPR det parti som styr landet.

I november 1994 inrättade FN International Criminal Tribunal for Rwanda (ICTR) med uppgift att pröva krigsbrott i Rwanda. Domstolen avkunnande flera tiotal domar innan den avvecklades 2015.

Då togs dess uppgifter över av Mechanism for International Criminal Tribunals (MICT), med verksamhet i Haag och Tanzania.

Källa: AFP, TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons