Annons
Nyheter

Frankrike öppnar gränserna nästa vecka

På måndag öppnar Frankrikes gränser för resande från andra EU-länder, .
Frankrike • Publicerad 13 juni 2020
Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner tidigare i veckan.
Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner tidigare i veckan.Foto: Isa Harsin/AP/TT

I torsdags presenterades förslaget till öppning som bland annat innebär krav på friskhetsintyg för de som vill komma in i landet.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag till exempel Spanien och Storbritannien.

Annons

Den 1 juli utökas öppningen till att gälla även vissa länder utanför Schengenområdet.

"Öppningen kommer att ske gradvis och variera beroende på hälsosituationen i varje land, och i enlighet med de arrangemang som kommer att ha avtalats på europeisk nivå", säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian och inrikesminister Christophe Castaner i ett gemensamt uttalande om förändringen den 1 juli, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättade landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer. I Parisregionen och andra regioner som är extra hårt drabbade behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Nära 30 000 personer har avlidit i covid-19 i Frankrike och nära 200 000 personer har bekräftats smittade. I mitten av mars infördes strikta restriktioner för att hindra spridningen av coronaviruset.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons