Annons
Nyheter

80 procent smittade i ett fängelse i USA

Antalet smittade och döda av coronaviruset på USA:s fängelser är stort och möjligheterna att bekämpa smittan är små. På en anstalt i Ohio har 80 procent visat sig ha viruset sars-cov-2.
USA • Publicerad 3 maj 2020
En fånge står vid sin celldörr på högsäkerhetsavdelningen i Arizona State Prison, i Florence. Arkivbild.
En fånge står vid sin celldörr på högsäkerhetsavdelningen i Arizona State Prison, i Florence. Arkivbild.Foto: Matt York/AP/TT

I världens största fängelsepopulation, den i USA, har utbrottet av coronaviruset nått en ny nivå, och enligt The New York Times upptar fängelser de åtta första placeringarna över de tio mest smittodrabbade institutionerna i USA.

I Marion, i delstaten Ohio, har ett fängelse blivit det mest drabbade i hela USA, med fler än 80 procent av de närmare 2 500 internerna bekräftat smittade av viruset, plus 175 personer bland personalen. Totalt sitter omkring 2,3 miljoner människor i fängelse i USA och de konstaterade fallen befaras bara vara toppen av isberget, skriver AFP.

Annons

Även antalet döda ökar eftersom möjligheterna och tillgången till distansering, fullgod hygien, vårdpersonal och skyddsutrustning är små.

Tusentals fångar positiva

Fängelser har generellt låg prioritet i kampen mot pandemin och i delstaterna Washington och Kansas har flera upplopp på grund av otillräckliga skydd och långsam respons från fängelsemyndigheterna ägt rum.

Enligt Covid prison data , en grupp bestående av juridik- och dataexperter från flera amerikanska universitet, visar offentliga rapporter att 13 436 fångar och 5 312 anstaltsanställda har testat positivt för coronavirus.

Men siffrornas tillförlitlighet ifrågasätts. Många fängelser i USA är privatägda och drivs av vinstdrivande företag, och både testning och inrapportering sköts inte samordnat. Dessutom har bara 45 av USA:s 50 delstater redovisat siffror.

Intressegrupper: Frige fångar

Den federala fängelsemyndigheten BOP rapporterar att fler än hälften av de 122 faciliteter som den driver har drabbats av virusutbrott, med 1 919 fångar och 349 ur personalen smittade och 37 döda till följd av coronaviruset.

Intresseorganisationer kritiserar hanteringen och menar att det har gjorts för lite på delstatlig och federal nivå. Bland annat vill de att fångar som inte anses våldsamma och som närmar sig slutet på strafftiden ska friges, för att minimera risken för smittspridning och skapa mer utrymme på anstalterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons