Annons

Petter Birgersson: Ystad Summit: Nye ÖB ska återbygga försvaret efter nedläggningsraseriet

Sverige får snart en ny överbefälhavare. Det kan man inte bli utan att först ha besökt Ystad och redogjort för sina planer.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 september 2024 • Uppdaterad 6 september 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Generallöjtnant Michael Claesson blir ny ÖB i oktober.
Generallöjtnant Michael Claesson blir ny ÖB i oktober.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ystad Summits arrangörer lyckades i årets upplaga med att fånga in flera högintressanta ämnen och gäster. Den tillträdande överbefälhavaren Michael Claesson var möjligen den allra hetaste av dem alla. Det är han som har uppdraget att utföra det som politikerna har beställt: ett återupprustat svenskt försvar med förmåga att fungera som allierad i Nato.

Att Sverige är allierad i Nato, vilket betyder något betydligt mer än att bara vara passiv medlem i exempelvis en bostadsrättsförening, var ett av Claessons tydligaste budskap vid Ystadsbesöket. Claesson skrädde inte orden om effekterna av tidigare försvarspolitik – vilket han beskriver som ”ett nedläggningsraseri som saknar motstycke i modern historia”. Det är ett mycket rättvist betyg åt en mängd regeringar som totalt missbedömde Ryssland och som inte förstod att ett försvar har man för att krig ska undvikas, inte som budgetregulator.

Annons

Tyvärr känns det hela igen från ett annat område som behandlades under Ystad Summit, nämligen energin och södra Sveriges elförsörjning. Det är tyvärr inga överdrifter att hävda att politiker som fattat de besluten har skadat Sverige på ett sätt som inte är förenligt med att ta ansvar för ett land. De orden yttrade nu inte Claesson, för att vara tydlig på den punkten. Likväl är det sant. Och energiförsörjningen är dessutom en alldeles central del i ett lands motståndskraft och bland det första fienden vill slå sönder.

Nu tar Michael Claesson tagit på sig uppdraget att som ÖB leda en lika historisk upprustning som den nedrustning han förfasar sig över. Det kommer att ta tid. Claesson menar att den som kritiserar försvarsmakten för att vara långsam måste känna till vilken utgångspunkten var; ett helt avlövat försvar. Upprustningen ska dessutom ske samtidigt som Sverige bistår Ukraina med vapen, en svår balansakt och krävande för statsbudgeten.

Sveriges nye ÖB är en rutinerad räv och lojal tjänsteman inom försvarsmakten. I andra länder skulle han kallas för patriot, men i Sverige har det ordet fått en klang som inte riktigt går hem. Det kan vara läge att omvärdera det ordet.

Med vid Claessons föreläsning fanns ett antal gymnasieelever, ungdomar som själva snart kan bli inkallade till värnplikt. Det var ett bistert budskap de fick till sig av ÖB, som är klar med att Ryssland är i konflikt med hela det kollektiva väst. Det hotet behöver inte innebära stridsvagnar på gatorna i morgon, men innebär redan nu att allt som vi tar för givet i dagens civila samhälle måste skyddas – utan mobilnät kan inte mamma swisha pengar till hamburgaren.

Försvaret av Sverige sker numera lika mycket utanför riket som innanför. Nato handlar inte om att köpa en försvarstjänst vilket debatten ibland kan ha gett intryck av, utan det handlar om att tillsammans som allierade skydda varandras gemensamma gränser och friheter. Sverige ska vara en stark allierad som bidrar till säkerheten för alla medborgare i Nato-länderna. Det kommer vi att vara, men priset för att reparera det som revs ner har blivit mycket högt. Ansvariga för det bör aldrig mer få centrala poster i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons