Annons

Petter Birgersson: Visitationszoner – ett nödvändigt ont

Mycket av kritiken mot visitationszoner är märklig. Men märkligast är kritiken från S – som i december föreslog något mycket radikalare.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 februari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Kameraövervakning och visitationszoner önskar sig ingen. Men när blir det nödvändigt? I Köpenhamn används redan visitationszoner emellanåt.
Kameraövervakning och visitationszoner önskar sig ingen. Men när blir det nödvändigt? I Köpenhamn används redan visitationszoner emellanåt.Foto: Johan Nilsson/TT

Visitationszoner – eller säkerhetszoner som regeringen kallar det – föreslås bli möjliga inom en snar framtid. Med den lagrådsremiss som lades fram i veckan hoppas justitieminister Gunnar Strömmer (M) och hans regeringskollegor på ett så snabbt införande som 28 mars.

Det är lätt att få intrycket av delar av debatten att en viss typ av keps på huvudet ska räcka för att bli visiterad var som helst. Men så är inte tanken. Det här handlar om att införa ytterligare en möjlighet för polisen att under vissa omständigheter visitera personer, utöver de möjligheter som finns redan i dag. Nyckelorden gäller den konkreta brottsmisstanken, som i dag är ett kriterium för att polisen ska få kroppsvisitera en person.

Annons

Med en upprättad säkerhetszon ska polisen kunna visitera personer som efter underrättelser, tips, polisiär erfarenhet eller baserat på tidigare våldsbrott kan misstänkas bära på vapen. En sådan zon ska kunna upprättas under max två veckor och på en plats där det föreligger ”påtaglig risk” för att en skjutning eller sprängning ska inträffa. Det ska dessutom handla om en konflikt mellan olika grupperingar. Tanken är att det ska vara i förebyggande syfte och tas till när dagens regler inte fullt ut räcker till.

Klädstilen då? Jo, den kommer in i det att vissa typer av kläder kan förknippas med vissa grupperingar. Det har gett upphov till mycket skojerier om falska Gucci-kepsar, eftersom det nämndes på presskonferensen Tidö-partierna höll i torsdags. Det var kanske inte det bästa exemplet. Men det är utan tvivel så att gäng har olika former av klädattribut, skottsäkra västar eller mc-västar är kanske det mest påtagliga. Det nämns särskilt att förmodad nationalitet eller etnicitet inte är en sådan omständighet.

Det ska också kommas i håg i debatten att Socialdemokraterna egentligen främst kritiserat regeringen för att visitationszonerna är otillräckliga. 13 december 2023 framförde Ardalan Shekarabi, partiets rättspolitiske talesman: ”Oavsett om man befinner sig i Skogås, Skövde, Rinkeby eller Östermalm. Polisen ska ha goda visitationsmöjligheter.”

Och så tillade Shekarabi att han och S ville skärpa lagstiftningen så att det ”framgår att en person som rör sig i gängmiljöer eller som genom attribut eller annan misstanke i gängbrottslighet får visiteras och det ska vara oavsett i vilket område personen befinner sig i.”

Attribut – ja, det är just igenkänningstecken, som klädstil. ”Attribut kan vara skottsäker väst” nämnde Shekarabi själv under presskonferensen i december.

Och detta ska då gälla alltid, i hela landet. Det är alltså ett betydligt radikalare förslag än Tidöpartiernas.

Samme Shekarabi lade i veckan ut en fejkad bild på Liberalernas talesman i polisfrågor, Martin Melin, där Melin såg ut att läsa en proposition upp och ner (Expressen 8/2). (För övrigt kan det diskuteras om det är ett hån, varenda journalist av rang kan läsa upp och ner.)

Det är fullt möjligt, till och med troligt, att lagrådet kommer att ha invändningar som påminner om de som kommit från bland annat justitiekanslern, JK. JK framförde kritik mot subjektiva bedömningar och att ”Även med beaktande av föreslagna avgränsningar och kontrollmöjligheter är det därför högst tveksamt om förslaget är förenligt med det skydd mot godtyckliga ingripanden som uppställs i regeringsformen och Europakonventionen.” JK påpekade också att tiden varit för knapp.

Här finns en varning att ta på allvar för regeringen, att processerna går för fort och att remissinstanser inte får tillräcklig tid och att lagrådet gång på gång körs över. Sådant smittar mellan olika regeringar. Men principiellt måste polis och tull få bättre verktyg för att att bekämpa brottsligheten och då är ökad visitationsmöjligheter ett sådant. För att sådant ska fungera krävs en välutbildad poliskår som klarar att hålla sig inom de råmärken som faktiskt finns i regeringens lagförslag.

Annons
Annons
Annons
Annons