Ultraprocessad mat är ett hot vår fysiska och psykiska hälsa, hävdar brittisk läkare i ny bok
Vad vi äter - om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den
Författare: Chris van Tulleken
Översättare: Karin Wijk
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Nu för tiden är det den ultraprocessade maten, benämnd UPF, som är i fokus för människors hälsoproblem, inte mättat fett eller socker. Alltså hårdbearbetad industritillverkad mat som är fylld av tillsatser, som aromer, färgämnen, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, sötningsmedel och mycket annat.
Chris van Tulleken gör en ambitiös genomgång om hur den ultraprocessade maten kan påverka vår kropp och att vi blir beroende av den. Han ser UPF som främsta skälet till att vi har en explosionsartad ökning av livsstilssjukdomar, som fetma, diabetes, depression, och även cancer och demens.
Författaren Mats-Eric Larsson fick mycket uppmärksamhet när han skrev om samma ämne i sin bok ”Den hemliga kocken” 2007. Året därpå kom amerikanske matskribenten Michael Pollan ut med boken ”Till matens försvar”. Han propagerade för grönsaker istället för kött och gav rådet att undvika mat med onödiga tillsatser.
”Även om människosläktet drabbas av livsstilssjukdomar, som kan bero på dålig kost, så lever vi allt längre”
Chris van Tulleken har viktiga poänger. Mycket mat som säljs är dålig och när han beskriver alla tillsatser som används vid tillagning av kyckling på KFC blir man lätt illamående. Här finns ändå en paradox att fundera över. Även om människosläktet drabbas av livsstilssjukdomar, som kan bero på dålig kost, så lever vi allt längre. Hälsan är god i många åldersgrupper och när jag besöker mitt gym ett par gånger i veckan förundras jag över alla pigga och vältränade pensionärer som tycks leva ett gott liv. Så såg det knappast ut för några decennier sedan.
Författaren ger inga råd om hur vi bör äta. Men en sak nämner han. Bli mataktivist och välj bort det dåliga.