Annons
Kultur

Kivik Arts Sol-sensation

Ett betongverk med nio pelare, ritat av den amerikanske konstnären Sol LeWitt, är vad Kivik Art Centre planerar att bygga nästa år. "Vi hoppas få pengarna som en julklapp", säger projektledare Sune Nordgren.
Kultur • Publicerad 30 november 2013
Skisser över det stora verk av Sol LeWitt som till sommaren kan bli verklighet på Kivik Art. Beräknad höjd är fem meter.
Skisser över det stora verk av Sol LeWitt som till sommaren kan bli verklighet på Kivik Art. Beräknad höjd är fem meter.Foto: 

För exakt en vecka sedan berättade vi om Kivik Art Centres planer på att även till sommaren uppföra en ny skulptur. I somras var det Gert Wingårdhs smala, höga ”Himlatrappa”, till sommaren skulle det bli... nej, just vad ville inte projektledare Sune Nordgren avslöja. För alla papper var inte påskrivna, och pengarna fanns inte.

Nu är åtminstone den ena av dessa båda faktorer ordnade. Signaturerna. Och därför gick Kivik Art ut med ett pressmeddelande igår om att konstnären det handlar om är amerikanen Sol LeWitt (1928-2007) och hans aldrig uppförda betongskulptur ”9 Towers”. Ett nyförvärv till parken som gör Sune Nordgren lyrisk, och som han tror blir såväl en omtyckt publikdragare, som en sensation i konstkretsar.

Annons

– Det är visserligen en död konstnär, men en känd och betydelsefull sådan, som finns representerad med verk i många av världens skulpturparker. I Norden finns han representerad på både Moderna och Louisiana, men då handlar det om inomhusverk.

Kan hans namn också locka publik utanför konstkretsarna?

– Absolut, det här blir ett stort och vackert verk, som kommer att bli en kontrast i naturen, likt ett tempel. Andra tornliknande skulpturer av LeWitt som har uppförts, till exempel i italienska Brescia, har blivit mycket uppskattade, folk sitter eller klättrar på dem, på så sätt är det ett lättillgängligt verk.

Hur kommer det att passa in hos er?

– Väldigt väl. Det är ett arkitektoniskt verk, just den huvudinriktning vi har på Kivik Art. Vi har kontakt med en person i USA som har arbetat med Sol LeWitts skulpturer sedan 80-talet, han kommer att hjälpa oss att bygga verket och hitta lämplig placering.

Men blir det av? Pengarna saknas väl?

– Det är bland annat därför vi nu väljer att berätta om de här planerna, för att det kan locka sponsorer. Kostnaden för att uppföra verket är en halv miljon, och det är en summa vi hoppas få lagom till jul, som en julklapp.

I procent, hur stor chans tror du att det här blir av?

– 95-5. Alltså 95 procent chans att det blir av, så optimistisk är jag i det här fallet. Det handlar också om den betydelse som ”Himlatrappan” har haft. Den har gett oss energi, och det är mycket lättare att få stöd och sponsorer till en verksamhet som satsar, än till en som är rivningshotad.

Så tillstånd, rättigheter och grannbråk är inget som kommer att fördröja den här processen?

Annons

– Nej, det tror jag inte. Vi och kommunen fortsätter att gemensamt arbeta på att ta fram en ny detaljplan. Under tiden kör vi på.

Orsaken till att ”9 Towers” är på väg att byggas i just Kivik är Sune Nordgren och Jene Highstein (1942-2013). Sistnämnde konstnär är i dessa skånska trakter mest känd för sin stora betongskulptur på Wanås (”Grey Clam”). Highstein och LeWitt bytte en gång verk med varandra, det vill säga ritningar. Efter LeWitts bortgång kontaktade Highstein sin vän Sune Nordgren med frågan om Kivik Art var intresserade att göra verklighet av ritningen ”9 Towers”. Svaret blev ja.

– Sorgligt nog gick Jene bort tidigare i år, säger Sune Nordgren. Därför kommer också ”9 Towers” att uppföras till hans ära.

Sune Johannesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons