Annons

Briljanta Mattias Edvardsson är en unik röst bland svenska deckarförfattare

Mattias Edvardsson visar än en gång att han är en av de riktigt stora spänningsförfattarna i Sverige. Deckarrecensenten Mats Palmquist blir rörd till tårar av nya boken ”Gravglänta”.
Recension • Publicerad 31 augusti 2024
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Spänning

Gravglänta

Författare: Mattias Edvardsson

Förlag: Forum

Mattias Edvardsson fick ett stort genombrott med ”En helt vanlig familj” 2018. Nu är han aktuell med första delen i en ny serie som utspelar sig i trakterna kring Trelleborg.
Mattias Edvardsson fick ett stort genombrott med ”En helt vanlig familj” 2018. Nu är han aktuell med första delen i en ny serie som utspelar sig i trakterna kring Trelleborg.Foto: Gabriel Liljevall

Mattias Edvardsson har en enastående förmåga att skapa en vibrerande spänning med väldigt små medel. Han skriver utan stora gester och utan klichéer, om vardagens människor, om deras liv och hur allt kan kastas omkull av en oväntad händelse, en katastrof.

Edvardsson slog igenom som spänningsförfattare 2018 med ”En helt vanlig familj”, den första boken av fyra i den så kallade Lundaserien. Den har också gjort succé som tv-serie på Netflix och har även översatts till 35 språk.

Annons

Hans förra bok, ”Lova mig tystnad” utspelade sig i Trelleborg med omnejd. Det gör även den aktuella ”Gravglänta”, som är den första i en serie spänningsromaner under vinjetten ”Brottsplats Söderslätt” med polisen Gunni Hilding i huvudrollen. Hans tidigare böcker har alla varit helt fristående från varandra, även om de haft vissa gemensamma beröringspunkter.

”Mitt i eländet finns en värme och omtänksamhet om de drabbade människorna som är rent rörande. Inte ett öga är torrt.”

Gunni Hilding är en tämligen vanlig människa, en polis med starka känslor och ett privatliv av det mer oglamorösa slaget. Det är maj 1989 och en åttaårig pojke försvinner spårlöst när han leker kurragömma i skogen med några vänner. Pojken hittas död och pojkarna pekar ut en förövare. Men utredningen tar en annan riktning och händelsen får likheter med Kevin-fallet i Arvika och de två pojkarna där.

Fem år senare under den heta VM-sommaren 1994 inträffar en liknande händelse i trakten, då en liten tysk pojke blir bortrövad och mördad. Gunni ser likheter med det tidigare fallet där hon som polisassistent hade en bitvis central roll. Om hon har rätt i sina aningar kastas ett helt nytt ljus över händelserna 1989. Samtidigt inser hon att det går en mördare lös på Söderslätt.

Polisassistent Gunni Hilding är en person jag gärna vill lära känna närmre, det finns händelser i boken som förhoppningsvis får förklaringar i kommande böcker. Det ser jag fram mot.

””Gravglänta” är mycket mer än en deckare bland alla andra deckare.”

”Gravglänta” är mycket mer än en deckare bland alla andra deckare. Här är en roman om ett liv i en religiös sekts skugga, med känslan av att inte höra hemma någonstans, att vara paria, utstött och att leva med en ständig längtan.

”Gravglänta” är också en inkännande skildring av en tid som idag känns ganska avlägsen. Med Mattias Edvardssons hjälp far vi tillbaka till den varma fotbollssommaren, till nätterna framför teven, till förhoppningarna och glädjeyran. Samtidigt som det pågår liv som plågas av otröstlig sorg.

Allt detta berättar Mattias Edvardsson med skenbar lätthet och briljans, som bara han kan. Mitt i eländet finns en värme och omtänksamhet om de drabbade människorna som är rent rörande. Inte ett öga är torrt. Som spänningsförfattare har Mattias Edvardsson få likar i Sverige.

”Gravglänta” av Mattias Edvardsson
”Gravglänta” av Mattias EdvardssonFoto: Pressbild
Fakta

Mattias Edvardsson

Född 1977. Bosatt i Löddeköpinge.

Bland hans utgivna böcker kan nämnas ”En nästan sann historia”, 2016, ”En helt vanlig familj”, 2018, ”Goda grannar”, 2020, ”En familjetragedi”, 2021, ”Lova mig tystnad”, 2023, ”Gravglänta”, 2024.

”En helt vanlig familj” har översatts till mer än 35 språk och sålts i över 550.000 exemplar. Den har även gjorts som teveserie för Netflix.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons