Göran Johnsson: Jag minns fortfarande hur god och vällagad mat jag fick på lasarettet
Vad som skulle serveras till middag var det dagliga diskussionsämnet och vi såg med spänning och förvänta fram mot vad som skulle komma på tallriken. Det var en glädjestund. Vi kände att det stärkte oss och bidrog i tillfrisknandet.
Efteråt har jag hört av flera av mina vänner som har upplevt samma sak och som också lovprisat maten på Ystads lasarett.
På SVT går en intressant programserie som heter ”Studio 65”. Programledare är Kattis Ahlström.
I ett av avsnittet ”Mat för både kropp och själ” diskuterar man hur viktigt det är med maten och måltiderna för sjuka och äldre. En av Sveriges och världens mest framstående äldreforskare professor Ingemar Skoog slår där fast att god och vällagad mat som serveras på ett trevligt sätt har stor betydelse för välbefinnandet och livskvaliteten hos sjuka.
Med hänsyn till detta vill jag med bestämdhet hävda att:
Tillgången till god och vällagad mat är en viktig och integrerad del av sjukvården.
Att försämra detta innebär att försämra sjukvården på Ystads lasarett.
Att laga maten på åtta mils avstånd, förpacka, kyla ner, transportera, värma och efter flera timma till sist servera den på Ystads lasarett innebär utan mista tvekan en försämrad kvalitet på maten. Det är helt obegripligt hur någon kan hävda motsatsen.
Därutöver finns det andra praktiska, miljömässiga och ekonomiska problem med förlaget.
Regelbundna administrativa merkostnader för samordning och planering, transportkostnader, ombyggnader av kök på avdelningarna i Ystad, beredskap för att hantera uteblivna leveranser med mera.
Det finns bara ett sätt att hantera förslaget: Kasta det i papperskorgen så fort som möjligt!
Göran Johnsson, Ystad