Annons
Kultur

Kändisar kan få fördel vid stödutbetalning

Flera kända kultur- och nöjespersonligheter har fått krisstöd från staten på grund av coronapandemin, bland Benjamin Ingrosso, Jill Johnson och Dregen.
Nöje • Publicerad 25 juni 2020
Benjamin Ingrosso har tilldelats 50|000 kronor av Konstnärsnämnden för utebliven inkomst. Arkivbild.
Benjamin Ingrosso har tilldelats 50|000 kronor av Konstnärsnämnden för utebliven inkomst. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Konstnärsnämnden fick i början av coronakrisen ett särskilt uppdrag av regeringen att fördela 70 miljoner kronor, utan att "göra skillnad på konstnärskap och kommersiellt artisteri", säger myndighetschef Anna Söderbäck till Aftonbladet. Hon uppger att kändisarnas resurser kan ha spelat in när det gäller vilka som har sökt och beviljats stöd.

– Det märks att ju mer kommersiell du är, desto bättre avtal har du. Det är inte så konstigt för de har ofta någon som kan hjälpa dem med sånt. Det är lite sorgligt för i det här fallet har det också varit utslagsgivande, säger hon.

Ingen hänsyn till inkomst

Annons

Konstnärsnämnden har inte tagit hänsyn till tidigare inkomster eller andra tillgångar när de har beviljat stöd för inkomstbortfall som orsakats av att konserter och andra kulturevenemang ställts in på grund av pandemin. Stödet ligger på mellan 15 000–50 000 kronor per person.

Många av de kända personerna som fått stöd kan alltså i praktiken ha en förmögenhet sedan innan. I listan syns även namn som Pugh Rogefeldt, Marika Lagercrantz, Sabina Ddumba, Staffan Hellstrand, Maia Hirasawa, Markus Krunegård och Linda Pira.

Sökt åt Ingrosso

Benjamin Ingrossos skivbolag Ten Music bekräftar att det är de som har sökt stödet åt artisten.

– Det är inte Benjamin själv som har sökt, det har vi gjort åt honom. Vi fick tips från flera av våra bokningsbolag att våra artister kunde söka kriststöd för uteblivna intäkter och att man kunde få tillbaka en liten slant på hela den summan som man går miste om för inställda sommarturnéer. Vi har också uppmanat våra andra kreatörer som musiker och tekniker att söka, säger Therese Hädinggård på Ten Music till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons