Annons
Insändare

Göran Brante: Varken USA eller Nato är en garant för fred

Jag har fått två repliker på min insändare om DCA-avtalet (29 februari), från Karl Mårtensson (YA 2 mars) och Thomas Klementsson (5 mars). Bägge tror att DCA har med Nato att göra, men det är ett fristående avtal mellan USA och Sverige, och min poäng var att avtalet hotar vårt lands suveränitet.
Europa • Publicerad 8 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Militärövning på Ravlunda skjutfält, där amerikanska styrkor kommer att träna ihop med svenska och andra natoländers framöver.
Militärövning på Ravlunda skjutfält, där amerikanska styrkor kommer att träna ihop med svenska och andra natoländers framöver.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Karl Mårtensson har fått en del om bakfoten politiskt. Han tror att Vänsterpartiet gillar Ryssland, när det i själva verket är Sverigedemokraterna som står närmast Putin och Ryssland.

Det är Jimmie Åkesson som inte kan välja mellan Biden och Putin. För mig är det ett lätt val. Jag väljer Biden vilken dag som helst. MEN det gör inte honom eller USA till ett föredöme.

Annons

Thomas Klementsson gör ett fel vad gäller orsakssamband genom att ordrikt påpeka vad som är Natos kärnuppgifter och sedan undra hur dessa kan vara ”ett hot mot suveräniteten”.

Men ett samarbete har så klart inte nödvändigtvis något samband med suveränitet, det beror på vad som gäller i samarbetet. Suveränitet innebär att ett land självt bestämmer över lagar och landområden.

Hotet mot suveräniteten finns i DCA-avtalet och på minst två ställen. Det är formuleringar som tar bort svensk suveränitet. Det är dels artikel 3:2 vari Sverige ska ge ”de amerikanska styrkorna tillstånd att av säkerhetsskäl kontrollera tillträdet till sådana delar … som endast får användas av amerikanska styrkor”, och dels i artikel 11:1 där det slås fast att USA:s flyg, fartyg och fordon ska få resa in och ut ur landet och röra sig fritt på svenskt territorium, samt att ”Sådana luftfartyg, fartyg och fordon får inte bordas eller kontrolleras utan Förenta staternas samtycke.”

Sverige ska alltså varken kunna kontrollera USA:s områden på de 17 svenska, militära anläggningarna, men inte heller få kontrollera de flygplan, båtar eller fordon som kör in eller ut ur Sverige. Sverige saknar därmed suveränitet över 17 områden, samt över vad USA för in och ut ur Sverige enligt DCA.

Så även om avtalet inledningsvis påstår att svensk suveränitet är ohotad så stämmer inte det om man läser avtalet noga. Avtalet utsätter istället Sverige för fara då en eventuell fiende till USA kan förmoda att kärnvapen är lagrat på någon eller alla av dessa 17 platser.

Personligen tror jag att även Nato-inträdet gör Sverige mer utsatt än om vi hade fortsatt vara en neutral och alliansfri nation. Då hade Sverige även haft möjligheten att med eftertryck agera som en fredsbevarande kraft i en hotfull värld som vi tidigare brukat. Gång på gång ropar människor ”Aldrig mer” efter krig. Nu skriks återigen på upprustning och kärnvapen!

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons