Annons
Insändare

Magda och Chris Laroche: ”Mamma, vi ska inte ge upp vår skola, eller?”

”Mamma, varför vill politikerna i Simrishamn stänga vår skola?” Vad svarar man sin sjuåring när han ställer en sådan fråga? Då vår son inte bara är nyfiken, utan också har kämpaglöd kom hans nästa fråga. ”Men vi ska inte ge upp så lätt, eller?”. Den andra frågan kunde vi svara på direkt. ”Nej älskning,det gör vi inte!”. Och så började en lärorik resa, värd varje sekund, om vi lyckas rädda vår fina Piratenskolan till slut.
Kivik • Publicerad 14 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Piratenskolan i Kivik hotas av nedläggning.
Piratenskolan i Kivik hotas av nedläggning.Foto: Hanna Smith

På skolavslutningsdagen hade vi, precis som de drygt 150 andra föräldrar till barnen på Piratenskolan, fått veta att politikerna i Simrishamn kommun inom en vecka tänkte fatta beslut i kommunstyrelse och inom två veckor i kommunfullmäktige om att lägga ned Piratenskolan i Kivik. Utan en förvarning, dialog med oss föräldrar/medborgare och utan att göra någon barnkonsekvensanalys över vad ett sådant beslut skulle betyda för barnen på Piratenskolan eller för barnen på Sankt Olof skola.

”Alla barn ska med! Det är vårt uppdrag och så ska det vara! Låt oss samarbeta kring barn och unga så att alla kan lyckas”. Så har Jeanine Olesen från Moderaterna, en av de två partier som står bakom förslaget ”Verksamhetsutveckling genom effektiv lokalanvändning” övertygat folk att rösta på henne under valet 2022.

Annons

Att sen i all hemlighet förbereda ett förslag om att lägga ner en välfungerande, fullutrustade skola med kapacitet för 200 elever låter inte som ett förankrat samarbete mellan kommunen och oss medborgare, eller?

Att dessutom utesluta andra partier, som har ställt sig emot förslaget från början, säger mycket om Simrishamn kommuns demokratiuppfattning.

Många i Kivik fick en glimt av hopp när man äntligen kunde läsa kommunens förslag ”Verksamhetsutveckling genom effektiv lokalanvändning”. Men när man sedan läste igenom vad det handlade om ser man ett paketförslag som innebär att grundskolan i Kivik avvecklas från och med höstterminen 2025 och grundskolan i Sankt Olof byggs ut för att kunna ta emot samtliga elever från Kivik.

Förslaget är så undermåligt förberett att många tvivlade på att någon rationellt tänkande politiker skulle kunna fatta beslut baserat på ett sådant dokument som saknar barnkonsekvensanalys, ekonomisk analys eller nån konsekvensanalys överhuvudtaget.

Till allas förvåning klubbades trots allt förslaget igenom i kommunstyrelsen den 19 juni. Sedan dess har många i Kivik, Föräldraföreningen på Piratenskolan och Kiviks byalag jobbat intensivt med att samla siffror, sammanställa kalkyler och föra dialog med personer med kunskap, erfarenhet och synpunkter i denna fråga.

Varför är kommunens förslag så svagt? Svaret fick vi från kommundirektör Diana Olsson den 5 juli då hon besvarar våra frågor och skriver. ”Det stämmer inte att det är jag som tagit fram förslaget utan det är ett politiskt förslag. Jag har varit politiken behjälplig att skriva rapporten men det är ett politiskt innehåll och ett politiskt underlag”.

Då förstår man varför det endast finns två siffror kring ekonomin i förslaget att lägga ned Piratenskolan: a) nybyggnation av skollokaler på Sankt Olof skola som uppfyller skolans behov som en F-6 skola påbörjas hösten 2025, beräknad kostnad cirka 30 000 kronor per kvadratmeter och b) under byggtiden behövs paviljonger för att klara behoven.

Paviljonglösning behöver upphandlas och beräknas kosta 1,5–3 miljoner/år. Man kan argumentera för och emot att kommunen planerar investera i en tillbyggnation av en skola i norra delen!

Men kan vi föräldrar i Kivik och Sankt Olof verkligen lita på kommunens planer? När man läser om Kometen förskola med en tillfällig lösning med paviljonger som har stått kvar under tio år, blir man orolig.

I en YA artikel från augusti 2023 kunde man läsa att Anders Wedin, barn- och utbildningschef på Simrishamn kommun, hoppas att man kan lämna de dyra paviljongerna så fort som möjligt. Varför vill kommunen upprepa samma misstag i Sankt Olof då?

Annons

Barn på Kometen förskolan hade ingenstans att vara på, barnen på Piratenskolan har en fantastisk skola mitt i Kivik, med en stor idrottssal, musiksal, slöjdsal, tillräckligt stor matsal och mycket, mycket mer.

När vi har sammanräknat att tillbyggnation av Sankt Olof skola skulle kosta minst 45 miljoner, men troligtvis 100 miljoner om man behövde bygga en ny idrottshall i Sankt Olof istället av att barn behöver bussas till Kiviks idrottshall, började man allvarligt att fråga sig vad eller vem som ligger bakom förslaget.

Varför använder Moderaterna och Socialdemokraterna så mycket tid och energi på att lägga ned Piratenskolan? I deras förslag står ”Försäljning av fastighet och mark där skolan i Kivik finns idag påbörjas under våren 2025. Ny detaljplan behöver arbetas fram som tillåter bostäder”.

Hoppas Moderaterna och Socialdemokraterna på lysande affär med skolan i Kivik? Skillinge skola står till salu för 3,2 miljoner tio år efter nedläggning, bokfört värde för byggnad och mark i Kivik är runt 5 miljoner. Ser man inte direkt att det här kommer att bli en stor minusaffär för hela kommunen och alla deras medborgare? Slösar man ännu mer skattepengar som med simhalls spektaklet?

Vill föräldrarna i Kivik och Sankt Olof skicka sina barn till baracker i kommande år utan någon garanti om hur ”tillfällig” denna lösning egentligen är? Är en byggarbetsplats under flera år en lämplig läromiljö för barn och skolpersonal?

I en Konsekvensanalys: ekonomisk kalkyl och beräkning av omorganisation och nybyggnation i ärendet ”Sankt Olof ska växa!” från oktober 2017 från barn- och utbildningsförvaltningen (BUF) i Simrishamn kommun står: ”för att erbjuda en fullt utrustad F-6 skola i Sankt Olof, behöver skolan utökas år 2020 med en tillbyggnad av fyra stycken klassrum. Alternativt förhyrs lokaler i modulform. Bland lokalerna ingår, utöver klassrum och sällskapsytor, en slöjdsal”.

I 2024 finns där fortfarande ingen slöjd- eller musiksal i Sank Olof skola och matsalen är så liten att några barn väljer till och med att äta deras lunch i klassrum. I en annan skrivelse från BUF från juni 2020 står” Lokaler är en grundläggande förutsättning för att bedriva kvalitativ utbildning.

Med anledning av detta vill vi redan inledningsvis uppmärksamma barn- och utbildningsnämnden på följande. På Sankt Olofs skola finns fyra klassrum och idrottssal, men inga grupprum. Vidare finns på Sankt Olofs skola en nyrenoverad annexbyggnad (gamla slöjdsalen) som nyttjas av fritidshemmet sedan utökningen av Sankt Olofs skola med årskurs 4. Denna byggnad används också som musiksal, vilket inte är möjligt nästkommande läsår.

På Piratenskolan finns idag sju klassrum och fyra grupprum, två slöjdsalar, en musiksal och en idrottshall”.

Flera elevunderlag visar ganska tydligt att det ska finnas fler barn i Kivik än i Sankt Olof om några år och förskolan i Kivik är redan i nuläget vid kapacitetsgränsen. Vår fråga är vem skulle egentligen vinna med detta politiska förslag? Det blir inte barnen i Sankt Olof skola, definitivt inte barnen i Piratenskolan, inte Kiviks samhälle och näringsliv eller alla vi skattebetalare i kommunen.

Annons

Magda och Chris Laroche, Södra Mellby

Föräldrar till två barn på Piratenskolan, Äppellunden

Annons
Annons
Annons
Annons