Annons
Insändare

Insändare: "Politik är att vilja" men vem ska betala?

Med citatet från Olof Palme i bakhuvudet har jag med stort intresse läst Liberalernas vision om att göra Simrishamn till ett paradis för pensionärer.
Simrishamn • Publicerad 2 juni 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågan är givetvis om visionen representerar Simrishamns lyckligaste framtid och hur den ska kunna genomföras.

Det lär bli svårt nog att leva upp till skyldigheten att ta hand om dagens invånare på ålderns höst. Fram till 2025 blir antalet 75 år eller äldre drygt 1 000 fler än idag.

Annons

Vi gamlingar är definitivt inte billiga i drift. Enligt SKL:s beräkning av kostnaderna för vård och omsorg innebär det att kommunens kostnader ökar från drygt 300 miljoner kronor till nära 450.

Detta sker samtidigt som Simrishamns befolkning beräknas minska med cirka 100 invånare per år fram till 2040 vilket minskar kommunens inkomster från skatter och statliga bidrag.

Det ska satsas på äldreanpassade boenden – en sen men välkommen insikt. Var, hur och av vem? Bostadsförsörjnings-programmet, som även Liberalerna i Kommunfullmäktige godtog, går tvärs emot dom tankegångarna. Enligt visionen ska välbeställda äldre lockas att flytta hit.

Det förutsätter att man erbjuder boende i attraktiva miljöer. Det är musik för Moderaterna som vill reducera översiktsplanens Gröna paus-områden och släppa fram exploatering av centrala Simrishamn och attraktiva kustnära markområden.

Region Skånes rapport " Näringsliv och arbetsmarknad" (2017) visar att kommunen kontinuerligt tappat invånarantal (mest i Skåne) samtidigt som sysselsättningsgrad, skatteunderlag och produktivitet minskar. Näringslivet stagnerar.

Simrishamns "Företagsklimat" ligger sedan 2002 stadigt förankrad på sista plats bland Skånes kommuner. Kommunen tappar orken i alla faktorer som är förutsättningen för tryggad välfärd och samhällsutveckling.

Frågan "Hur ska den liberala visionen kunna genomföras och finansieras" är mycket berättigad. Utgångsläget är milt uttryckt bedrövligt.

Allt tyder på att Simrishamn måste satsa offensivt på näringslivet och inflyttning av personer i yrkesverksam ålder för att över huvud taget ha råd att fundera över visioner.

Om man satsar kan det gå bra – om man inte satsar går det med säkerhet åt pepparn. Exemplet Ystad borde mana till efterföljd!

Liberalerna har redovisat sin vision – när redovisar övriga partier sina. Enligt Bismarck är "Politik är det möjligas konst". Visa vad som är möjligt och hur det vänder Simrishamns negativa spiral.

Annons

Det är helt enkelt politikens förbaskade skyldighet inför valet.

Klas Göthe

Politiskt oberoende¨

Ledamot av Samhällsbyggnadsnämnden 2015-2017

Annons
Annons
Annons
Annons