Annons
Insändare

Ingemar Östlund: Näringsrik mat ger snabbare rehabilitering som minskar vårdkostnaderna

Som sjuk kan man ha sämre aptit, då gäller det att kosten är så fräsch och har så bra näringsinnehåll som möjligt för att stödja tillfrisknande. Snabbare rehabilitering minskar vårdkostnader.
Skåne • Publicerad 9 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här ska det inte längre lagas mat till patienterna på Ystads lasarett.
Här ska det inte längre lagas mat till patienterna på Ystads lasarett.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Sambandet mellan kost och hälsa är visat i en lång rad forskningsstudier, bland andra världens största: Kinastudien av T. Colin Campell, professor emeritus i biokemi, Cornell university, USA. Forskningsresultat presenterade i Kinastudien visar att förändrad kost kan få sjukdomar att minska/gå tillbaka vilket även är visat av läkare och forskare som Dean Ornish, USA.

Region Skåne planerar att centralisera tillagning av sjukhuskost för Region Skånes sjukhus till Kristianstad. Syftet är att ta tillvara stordriftsfördelar vilket skapar möjligheter till ett bredare kostutbud och ökade valmöjligheter för den enskilde patienten.

Annons

En nackdel är att maten efter tillagning i Kristianstad kyls ned och sedan transporteras kyld till sjukhus i Region Skåne. Maten värms sedan upp igen innan servering till patienterna.

Men den mest näringsrika och godaste maten fås ju dock direkt efter tillagning. Som ovan forskningsstudier visar så är näringsinnehåll i kost viktigt för återhämtning.

En jämförelse att fundera på: vem vill gå ut på restaurang och få återigen uppvärmd tidigare tillagad mat?

Ett näringsmässigt bättre alternativ för Region Skåne vore att kombinera stordriftsfördelar med centraliserad inköps- och förberedelseprocess till Kristianstad men att det allra sista tillagningsmomentet sker i kök nära patienten.

Ett konkret tips på hur centralisering och stordriftsfördelar skulle kunna tas tillvara: patienten Kristina i Ystad önskar att få näringsrika ekologiska groddar som tillbehör till sin måndagslunch. Det önskemålet sänds elektroniskt till köket i Kristianstad som sedan tidigare förberett med groddning för hela Region Skånes önskemål.

Så genom samordning av kostönskemål i Skåne kan valmöjligheterna för Kristina i Ystad öka.

Sammanfattningsvis: hälsoforskningen som Kinastudien för fram ett tydligt budskap om att rejält uppvärdera kostens betydelse för bästa hälsa vilket är en grund för att vända den ökande sjukdomstrenden, minska lidande, vårdbelastning och kostnader för Region Skåne.

Ingemar Östlund, Kristianstad, studerande folkhälsovetenskap

Annons
Annons
Annons
Annons