Annons

Granar, hästmys och glögg i Gärsnäs

Han är född och uppvuxen bland julgranar och pyntegrönt. Nu inleder Thomas Jeppsson en ny era i sitt liv bland juleträd med försäljning på gården i Gärsnäs.
Gärsnäs • Publicerad 15 december 2014
Thomas Jeppsson packar in granarna i nät. Foto: Sprisse Nilsson
Thomas Jeppsson packar in granarna i nät. Foto: Sprisse Nilsson

När YA tittar in söndagen den tredje advent syns ingen kund till. Thomas Jeppsson går ensam och kånkar granar på gårdsplanen.

– Det har varit folk hela dagen. Säkert hundra den här helgen. Nu är de nog på julmarknad, säger grangeneralen.

Annons

Och han har säkert rätt. Han talar med erfarenhet från barnsben.

Han låg själv i vaggan när fadern hans, Lennart Jeppsson, fattade ett beslut som skulle prägla hela familjens jultraditioner.

– Far var ju egentligen bonde. För att läa kring husen hade han planterat lite granar och när de var lagom stora julgranar fick han för sig att hugga dem och sälja på torget i Simrishamn. Fem kronor styck tog han och alla gick åt på en kvart.

Efter den julen planterades det granar på hela gården i Onslundatrakten.

– Jag är uppvuxen med granarna. När det var som mest hade vi anställda och stod på platser runt om i Skåne och sålde.

Och barnen blev tidigt involverade.

– Jag minns när jag var tolv år gammal och låg på sjukhus med brusten blindtarm. När jag kom hem var det säsong, men jag fick ju inte bocka mig och inte anstränga mig. Då stack far ner granar i snödrivorna till mig så jag kunde hjälpa till utan att bocka mig.

Thomas Jeppssons egna julminnen är lite speciella.

– Jag minns mest att julen var regnställ och kaos. På lillejulafton sa mor alltid att nu fick det räcka. Då gick vi in och städade och tog in en gran till oss själva. Sen var det jul.

När Thomas Jeppsson tog över höll han sig till torgförsäljning.

Annons

– Då kunde man plötsligt ha tid att ta in en egen gran till lucia.

Nu satsar han igen på försäljning hemma på sin egen gård som man når via Pilegatan i Gärsnäs. I uthuset serveras det glögg och för att göra graninköpet till ett minne även för barnen har Thomas Jeppsson öppet till häststallet.

– Alla barn som varit här har varit inne och matat hästarna med morötter. Folk uppskattar det. Även om min dotter är lite orolig att hästarna ska få ont i magen.

Det är viktigt att ge granen en nu snittyta så att porerna är öppna och granen kan dricka vatten. Foto: Sprisse Nilsson
Det är viktigt att ge granen en nu snittyta så att porerna är öppna och granen kan dricka vatten. Foto: Sprisse Nilsson
Det finns en gran för varje smak. I år är det kungsgranar som går bäst. I fjor var det vanliga rödgranar. Foto: Sprisse Nilsson
Det finns en gran för varje smak. I år är det kungsgranar som går bäst. I fjor var det vanliga rödgranar. Foto: Sprisse Nilsson
Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons