Annons
Nyheter

Veckans snackisar: Så hamnade en ökänd sexbrottsling i sydöstra Skåne

En rikskänd brottsling har bosatt sig i sydöstra Skåne, en ung man förlorade livet i en trafikolycka och en 16-åring har anhållits för att ha knivhuggit en annan man i ryggen.
Den senaste veckan har präglats av svarta rubriker i YA.
Sydöstra Skåne • Publicerad 4 maj 2024 • Uppdaterad 4 maj 2024

Stor oro för rikskänd sexbrottsling

”Vi har ett nära och bra samarbete med frivården och har koll på honom”, säger lokalpolisområdeschef Patrik Ahrlin.
”Vi har ett nära och bra samarbete med frivården och har koll på honom”, säger lokalpolisområdeschef Patrik Ahrlin.Foto: Fredrik Sjöstrand

Veckans största snackis i sydöstra Skåne är onekligen den som började som ett illavarslande rykte i sociala medier: en av landets värsta sexbrottslingar hade bosatt sig i området.

Och ryktet visade sig stämma.

Annons

– Vi vet vem han är, vi vet var han bor och vi vet hans förhållningsregler, säger Patrik Ahrlin, chef i lokalpolisområdet.

Mannen, som dömts till fem års fängelse för 35 sexbrott, blev villkorligt frigiven den 10 mars i år. Eftersom risken att han ska återfalla i brott bedöms som hög bär han just nu fotboja och får inte röra sig utomhus nattetid.

Oron har varit stor på orten där mannen nu bor.

– Det här handlar om en individ som lämnat många brottsoffer med sargade liv efter sig, men han har ändå rätt till ett privatliv. Det säger jag med all respekt för hans brottsoffer, säger Anna Nilsson, kriminalvårdschef.

– Frivårdens mål är att minska antalet återfall i brott och för att nå framgång i detta krävs att klienten får vara i fred. Vi hoppas att han, liksom alla våra villkorligt frigivna, får vara i fred och slippa trakasserier.

Ung man från Kristianstad miste livet i olycka

Blommor och ljuslyktor har lämnats på olycksplatsen.
Blommor och ljuslyktor har lämnats på olycksplatsen.Foto: Sigrid Nurbo

Strax efter midnatt i onsdags smällde det till utanför familjen Sinos hus i Brösarp. En bil hade kraschat in i träden som skiljer väg 9 från deras tomt. Därefter hade bilen slungats ut på vägen igen där den landat på taket.

I bilen fanns tre unga män. En av dem, hemmahörande i Kristianstads kommun, bekräftades senare ha dött av sina skador.

– Det var fruktansvärt, vi gjorde vad vi kunde för att hjälpa dem men vi kunde inte göra så mycket, säger fyrabarnspappan, Benahe Sino, vars hela familj blev vittne till tragedin.

En känsla av obehag präglade byn de följande dagarna.

– Folk tycker det är väldigt obehagligt och det finns ett behov av att prata av sig, säger Anna Gartz på Café Smulan, där många gäster pratat om det som hänt.

Annons

Trafikverket kommer tillsammans med polis att genomföra en utredning av olycksplatsen. Flera Brösarpsbor har tidigare uttryckt önskemål om att få till en hastighetssänkning på den aktuella sträckan.

16-åring knivhögg man i ryggen – mitt i lunchrusningen

En man i 20-årsåldern knivhöggs utanför Station 8, i närheten av stationen i Skurup, på torsdagen.
En man i 20-årsåldern knivhöggs utanför Station 8, i närheten av stationen i Skurup, på torsdagen.Foto: Ann-Louise Olander

Klockan var 12.40 på torsdagen när polisen fick larm om att en man hade knivhuggits i centrala Skurup. Byn fylldes av poliser, ett stort område spärrades av och kort därefter kunde en misstänkt 16-årig gärningsman gripas.

Eftersom attacken skedde mitt på ljusa dagen, när många Skurupsbor var i rörelse, var det också många som blev vittnen till händelsen. Allra närmast dramatiken hamnade lunchgästerna på Station 8:s uteservering, bara några meter från brottsplatsen.

– Jag tycker att det är läskigt. Mitt på dagen och ute på gatan. Det känns overkligt att något sådant här händer i Skurup, säger Ooh Mårtensson som driver restaurangen.

Kommunpolis Niklas Öberg vill dock framhäva att det rör sig om en isolerad händelse, och att det inte finns någon anledning till oro för Skurupsborna.

– Det här är inte någon som gett sig på vem som helst. Man behöver alltså inte känna oro över att släppa ut sina ungdomar på byn för den här sakens skull. Det här är inget som påverkar gemene man, säger han.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons