Annons
Nyheter

SMHI: Klass 1-varning i Skåne

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i hela Skåne. Det innebär en risk för mycket hårda vindbyar.
Skåne • Publicerad 12 oktober 2017
SMHI har gått med en klass 1-varning för hela Skåne.
SMHI har gått med en klass 1-varning för hela Skåne.Foto: Mariam, Butt

Enligt SMHI är det framför allt i eftermiddag som det kan blåsa över 20 meter per sekund. Grenar och enstaka träd kan knäckas. Vinden kan även orsaka problem för höga fordon.

– I nordöstra Skåne har ni regn och blåst framför er. Det kan vara mycket hårda vindbyar in över land, uppåt 21 meter per sekund eller lokalt lite blåsigare än så, säger meteorolog Lasse Rydqvist på SMHI.

Annons

Det varnas för kuling och fara för fritidsbåtar och andra mindre fartyg vid Öresund och Östersjön. Enligt SMHI kommer vindarna under förmiddagen beräknas ligga runt 15 meter per sekund för att i eftermiddag öka till 20 och under natten avta till 14-17 meter per sekund.

– Det blir skurar av och till fram till kvällen när de helt avtar. Men det handlar inte om några stora regnmängder, på sin höjd 10 millimeter.

Klass 1 varningen ligger kvar en bit in på kvällen, enligt SMHI.

– När det blåser så mycket finns det risk för trädfällning. Om man ger sig ut ska man vara lite uppmärksam på grenar och utemöbler som kan flyga runt, säger Lasse Rydqvist.

Josefine GustafssonSkicka e-post
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons