Annons
Nyheter

En sommaridyll som sjuder av aktivitet

Det dova motorbullret från en silltrålare hörs mellan pirarna, där måsfåglar och skarvar slåss om dagens fångst. Det är tisdag morgon, och stan håller på att vakna ur sin slummer.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2007
Glassfest: Sofie Persson med barnen Jakob och Moa-Maria Carlsson och morföräldrarna Kerstin och Sven-Åke Persson, Smygehamn.
Glassfest: Sofie Persson med barnen Jakob och Moa-Maria Carlsson och morföräldrarna Kerstin och Sven-Åke Persson, Smygehamn.Foto: 
SIN 272 Zaima har lossat 100 ton sill i Simrishamn och är på väg ut för att fiska mer sill öster om Bornholm.
SIN 272 Zaima har lossat 100 ton sill i Simrishamn och är på väg ut för att fiska mer sill öster om Bornholm.Foto: 
Snabbfärjan Bornholm Express anlöper Simrishamn efter en solig morgontur från Allinge.
Snabbfärjan Bornholm Express anlöper Simrishamn efter en solig morgontur från Allinge.Foto: 
Den 64-årige yrkesfiskaren Bengt Persson har skrotat sin torsktrålare Tora och köpt den betydligt mindre båten SIN 301 Sandy . Med högtrycksspruta rengör han för att kunna bottenmåla. Han ska fiska torsk med krok.
Den 64-årige yrkesfiskaren Bengt Persson har skrotat sin torsktrålare Tora och köpt den betydligt mindre båten SIN 301 Sandy . Med högtrycksspruta rengör han för att kunna bottenmåla. Han ska fiska torsk med krok.Foto: 

På Bornholmskajen råder febril aktivitet. Skepparen på snabbfärjan Bornholm Express, Peter Stange Jensen, håller på att lägga till - ett av många folknöjen i stan. I fjor somras hade det danska rederiet Christiansøfarten över 24000 resenärer på turen Simrishamn - Allinge, men i år lär det inte bli mer än 20000.

- I juli tvingades vi ställa in några turer på grund av regn och blåst, men i augusti har läget förbättrats, säger Peter Stange Jensen och ler hoppfullt.

Annons

Han kan glädja sig åt att anslutningsbussarna från bland annat Karlshamn och Köpenhamn har blivit populära.

De guidade bussturer som ordnas på Bornholm varje tisdag och lördag har också lockat många resenärer.

Under några helger i september ska Bornholm Express gå mellan Nexö och Kolobrzeg, som är Simrishamns polska vänort.

På kajen i Simrishamn möter vi Pia och Ove Fredin från Alingsås. De har bott två nätter i Kivik, och köpt en paketresa till Solskensön, där sillrökerier och prunkande fikonträd tillhör attraktionerna.

- Vi har cyklat genom vinodlingarna vid Gardasjön och nu mellan fruktodlingarna på Österlen. Men detta är första gången vi åker till Bornholm, säger Pia Fredin.

För paret väntar två övernattningar på Klostergården i Allinge. Med hjälp av cykelkarta ska de ta sig till bland annat Gudhjem och Dueodde.

Färjeresenärerna får hjälp av besättningen och en känd profil från Simrishamn, redaren Lennart Haglund, som gör en frivillig arbetsinsats.

- Jag har känt rederiet sedan 1967, när nybyggda Ertholm började trafikera Simrishamn och Allinge. Nu går hon mellan Gudhjem och Christiansö, säger han.

På andra sidan Bornholmskajen ligger Mallopé av Göteborg, en vacker och välskött Roslagsjakt, byggd 1977.

- Min son och jag har haft den i sju år, berättar Fritz Kalb, pensionerad marinofficer och aktiv i Klippans bruksbåtsförening i Göteborg.

Annons

- Denna båttyp var förr "Östersjöns lastbil", som gick med ved, potatis och annat gods från Stockholms skärgård till huvudstan, säger Fritz Kalb.

- Hon är snabb, försäkrar han och nämner att maxfarten är 7,6 knop.

Mallopé för klyvare, fock, storsegel och stortoppsegel, totalt 100 kvadratmeter segelyta. Som kuriosum kan nämnas att båttypen finns bland illustrationerna i Elsa Beskows klassiska barnbok, Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

Mellan isfabriken och slipen ligger Simrishamns machovärld. Här arbetar brunbrända och tatuerade yrkesfiskare - och alla de hantverkare som utför service på båtarna.

Tempot är lugnt.

- Ett dygns fiske öster om Bornholm har gett oss etthundra ton sill av fin kvalitet, säger Anders Lindblom, nöjd skeppare på SIN 272 Zaima av Skillinge.

- Vi lossar cirka fyrtio ton i timmen, säger han, medan havets silver pumpas upp från båtens kyltankar till en tankbil på östra kajen.

Systemet är slutet och hygieniskt.

Sedan transporteras den efterfrågade råvaran till Skillinge Fisk-Impex i hamnområdet för sortering och beredning. Vid östra kajen ligger också den röda torsktrålaren SIN 53 Gerd.

- Varje år tar vi upp henne på slipen för bottenmålning, förklarar Örjan Höglund, en av delägarna.

Annons

- Nu knackar vi rost, och målar allt ovanför vattenlinjen, säger Örjan, som tillsammans med Kent Andersson lagt ut en arbetsflotte i den grumliga hamnbassängen.

De har lugna dagar, eftersom torskfisket inte startar förrän den 17 september, efter tre månaders stopp.

På kajen står den snart pensionerade yrkesfiskaren Bengt Persson, som skrotat sin trålare Tora och köpt Ingvar Henrikssons krokfiskebåt, SIN 301 Sandy.

- Jag ska fiska torsk med krok, säger Bengt Persson, som rengör skrovet med högtrycksspruta för att kunna bottenmåla sin nya båt.

En betydligt större båt ligger på slipen. Det är finska högsjötrålaren FIN 130 V Sonne från Kaskö, söder om Wasa. Den är på 235 dödviktston och 30 meter lång.

- Vi fiskar strömming i Bottenhavet, berättar Gustav Granfors, som äger Sonne och en annan fiskebåt tillsammans med sin bror.

- Det är andra året vi är här för att få service. Vi får bra service på varvet, säger Gustav Granfors.

Han lär dock få vänta tre - fyra veckor på att få nya blad till sin gamla propelleraxel. Den måste nämligen skickas till en verkstad i Danmark. I den soldränkta gästhamnen möter vi flera seglare som är mycket nöjda med den service de får.

- Gästhamnen är jättefin. Vi får fin service, och det är jättemysigt i stan, säger Åhusbon Susanne Book Nilsson, som gärna tar en glass i hamnen eller ett dopp vid Tobisviksstranden.

Hon och maken Per Nilsson samt skeppshunden Titti har varit ute med sin Sunwind 33 i över två veckor. De har gjort strandhugg i Danmark, Polen och Tyskland, och är nu på väg hem.

Annons

YA möter också två pigga Simrishamnstjejer, Ida Malmström, 18 år, och Emelie Korsgaard, 21.

De har backat ner dragbilen på trollingrampen för att sjösätta en vattenskoter.

- Den gör max 65 knop. Men vi kör lugnt, försäkrar Ida.

Kompisarna är på väg till bryggorna vid Strandpaviljongen, varifrån de gärna gör en tur med folk som de känner.

Bland borden på hamnplan finner vi en man som skulle kunna extraknäcka som ambassadör för Simrishamns kommun.

- Jag kör gärna hit. Stan är mysig att gå i. Det är en lugn och vänlig atmosfär. Dessutom är det fantastiskt med gratis parkering, säger Sven-Åke Persson, pensionär från Smygehamn.

- När jag jobbade lade jag gärna konferenser på Hotell Svea, berättar Sven-Åke Persson och svalkar sig med en glass.

Han gör en endagstur till Österlen med hustrun Kerstin, dottern Sofie och barnbarnen Moa-Maria Carlsson, sju år, och Jakob Carlsson, fem.

Alla njuter av vädret och hamnlivet.

Vid glasskioskerna hörs det dova motorbullret från en välpolerad motorcykel, som långsamt glider norrut på Hamngatan, följd av beundrande blickar.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons