Annons

Petter Birgersson: Skåne behöver en rejäl krutladdning

Det skånska näringslivsklimatet är till delar enskilda kommuners ansvar. Men i huvudsak är det ett skånskt problem. Ett problem som Stockholm har hjälpt till att orsaka och nu måste se till att lösa.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad onsdag 12:09
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Laddat ämne.
Laddat ämne.Foto: Christine Olsson/TT

Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet i olika kommuner har sin betydelse. Den kan ge en indikation på hur väl enskilda kommuner över tid arbetar med att möta företagens behov. Att som Ystad, Trelleborg, Simrishamn och Sjöbo falla nedåt mot eller under 200-strecket av Sveriges 290 kommuner är inget som ger någon kommunledning anledning att jubla. Särskilt inte då det är kommuner med borgerliga partier i styret. Det finns onekligen anledning för politiska ledningar av det slaget att fundera över på vilket sätt de lyckas leva upp till sina ideal (eller?) om fri företagsamhet som grunden till välstånd. Tomelilla, Skurup och Vellinge har det då något lättare med sina positioner i den övre delen av tabellen, åtminstone enligt enkäten.

Lokalt handlar det som vanligt om att ha enkla ingångar för företagare till kommunen, se till att beslut som berör tillstånd fattas snabbt och är tydliga. Hellre ska kommunen hjälpa till att lotsa företagare rätt än att som myndighet jaga efter fel. Sådant kan hänga på enskilda tjänstemän men också över tid etableras som kultur. I varje fråga, från parkeringspolicy till vad kommunala bolag ska syssla med för verksamheter, gäller det att fundera över vilka konsekvenser det har för de lokala företagen. Självklart finns det all anledning för kommuner och andra myndigheter att hålla koll på oseriösa företag, men det kan inte nog understrykas att de seriösa företagarna är först med att skriva under på det.

Annons

På ett större plan är det givet att kommunerna måste se till att sådant som ska fungera också fungerar. Skolor måste vara bra om det ska finnas folk som vill flytta till kommunen och om ny arbetskraft ska komma till i det uppväxande släktet. Gator måste underhållas och kommunikationer fungera. Attraktiva bostadsområden är en avgörande faktor. Kriminaliteten måste bekämpas kraftfullt, den drabbar i hög grad företagare.

För hela Skåne gäller att tågtrafiken och vägtrafiken är underdimensionerad. Ibland är det brist på arbetskraft som stoppar tåg från att gå, vilket är ytterst underligt med tanke på att Skåne är bland de län med högst arbetslöshet i landet. Det samtidigt som att andelen högutbildade är den fjärde högsta. Ska Region Skåne – också det borgerligt styrt – ta sitt tillväxtuppdrag på allvar måste kommunikationerna prioriteras. Dels genom det egna ansvarsområdet och dels genom ökat tryck på rikspolitiker och centrala myndigheter för infrastruktur. Stockholmsperspektivet är förödande för andra regioner, likt Skåne, som egentligen har god grund för tillväxt.

Ett av de största problem i Skåne är fortsatt elförsörjningen. Nedläggningen av kärnkraften som toppades av beslutet av det för elsystemet avgörande Öresundsverket var fullständigt oansvarigt och lämnade Skåne mycket sårbart, med risk för att elnätet i Malmöregionen inte gick att återstarta vid ett större elavbrott. Nu återställs därför Öresundsverket nu av Uniper. Extremt stora misstag som måste repareras till ett högt pris. Den här situationen med Skånes elförsörjning har stor betydelse för näringslivets förutsättningar i stort. I hög grad har rikspolitiken och centrala myndigheter ansvaret för det haveriet.

Ska den skånska företagsamheten ha en chans krävs det lokala politiker och tjänstemän som förstår småföretagens villkor. Men det krävs också skånsk samling för att trycka på så att rikspolitiken och centrala myndigheter återställer det som har förstörts och ser till att Skåne framöver har det torra krut som behövs i laddningen.

Annons
Annons
Annons
Annons