Annons

Så hotar diktatorernas affärsidé frihet och demokrati

Mikael Hermansson läser Anne Applebaums senaste bok, om hur världens autokrater agerar företagsledare för att till varje pris skydda sin makt och sina förmögenheter.
Recension • Publicerad lördag 06:00
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
”För den som tror och hoppas på att en annan värld är möjlig är Anne Applebaums dryga 150 sidor mycket nedslående läsning.” Det skriver Mikael Hermansson i sin recension.
”För den som tror och hoppas på att en annan värld är möjlig är Anne Applebaums dryga 150 sidor mycket nedslående läsning.” Det skriver Mikael Hermansson i sin recension.Foto: Mateusz Skwarczek
Sakprosa

Autokrati AB. Diktatorerna som vill styra världen

Författare: Anne Applebaum

Förlag: Albert Bonniers

Översättare: Margareta Eklöf

Allt var lättare förr, som när Berlinmuren utgjorde en lika fysisk som symbolisk gräns mellan frihet och förtryck. När muren sedan föll var det som om demokratins fortsatta framgångar togs för givna. Så blev som bekant inte fallet.

Idag lever vi i en polariserad värld. En där demokratin är på tillbakagång, där rättsstaten och överstatliga överenskommelser sätts på undantag. En värld där de auktoritära despoterna, oaktat bojkotter och sanktioner, kan röra sitt kapital i det närmaste obehindrat över gränserna.

Annons

Om detta har journalisten och författaren Anne Applebaum skrivit en lika klargörande som rasande bok. För den som tror och hoppas på att en annan värld är möjlig är dessa dryga 150 sidor mycket nedslående läsning.

I centrum för handlingen står de auktoritära ledarna: ”Maktmänniskorna som styr Ryssland, Kina, Iran, Nordkorea, Venezuela, Nicaragua, Angola, Myanmar, Kuba, Syrien, Zimbabwe, Mali, Belarus, Sudan, Azerbajdzjan och kanske trettiofem länder till drivs inte av idéer utan av en gemensam strävan att beröva sina medborgare allt verkligt inflytande och all yttrandefrihet, motarbeta alla former av transparens och ansvarsutkrävande och tvinga alla som trotsar dem, i och utanför landet, till tystnad.”

Applebaums maktmänniskor liknas vid en klunga företag som hålls samman av ”… en järnhård, orubblig beslutsamhet att aldrig släppa taget om sin privata förmögenhet”.

”En del i verksamheten går ut på att destabilisera det politiska landskapet genom att manipulera opinioner.”

Med tanke på hur allt annat än transparenta deras tillgångar är, hur de har ackumulerats, går det inte utan vidare att kartlägga hur de är integrerade i de demokratiska rättsstaternas ekonomier. Samtidigt hjälper banker och förvaltare i USA, Europa och andra delar av den (än så länge) fria världen gärna till med att både göra affärer och gömma förmögenheter.

I boken ger Applebaum flera tydliga exempel. Ett handlar om hur Nordstreamprojektet i Östersjön kom att få flera EU-länders statsledningar att villigt gå Vladimir Putin ärenden och göra allt och lite till för att gasledningarna skulle byggas. Många före detta politiker och ministrar, inte minst Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder, har blivit rika på att gå en skurkstats ärenden.

Men de auktoritära agerar inte bara i styrelserum och direktionsvåningar utan vill gärna komma ”marknadens minsta” in på livet. En del i verksamheten går ut på att destabilisera det politiska landskapet genom att manipulera opinioner. Trollfabriker, influencers men också populistiska partier står villigt till tjänst. Att driva allt från invandringsmotstånd, klimatförnekelse och HBTQI-hat till sympatier för angriparmakten Ryssland i kriget i Ukraina är ”business as usual” och ingår i Autokrati AB:s affärsidé.

”Autokrati AB. Diktatorerna som vill styra världen” av Anne Applebaum
”Autokrati AB. Diktatorerna som vill styra världen” av Anne Applebaum
Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons