Annons

Två tågvärdar misshandlade – stopp för biljettkontroll på Ystadbanan

På tisdagen var det stopp för biljettkontroller på Pågatågen mellan Malmö och Ystad. Huvudskyddsombudet stoppade arbetet efter att två kontrollanter misshandlats.
Ystad • Publicerad 6 november 2018 • Uppdaterad 7 november 2018
Foto: Tom Wall

Det tillfälliga stoppet för biljettkontroller gjordes även på tåg i andra delar av Skåne.

– Vi hade två misshandelsfall i måndags. Det var kulmen på ett tufft år med många anmälningar om hot och våld, äger Ola Brunnström, huvudskyddsombud för fackförbundet Seko på Pågatågen.

Annons

– Därför tog vi beslut om skyddsstopp för kontroll av biljetter.

Det handlar om mellan 15 och 20 fall av misshandel. Sammanlagt har det gjorts 444 anmälningar om hot och våld mot tågvärdar. Ystadbanan är en av de mest drabbade. I måndags inträffade en incident i Ystad där en hotfull och aggressiv man knuffade en tågvärd.

– Det har blivit ett tufft jobb. En vanlig åtgärd är att man sätter in dubbelbemanning så att tågvärdarna inte jobbar en ensamma. Det hade vi fram till i maj, men då tog man bort den, säger Ola Brunnström.

Stoppet hävdes efter det att Skånetrafiken vänt sig till Arbetsmiljöverket.

– Arbetsmiljöverket kommer tillbaka med en inspektion av tågvärdarnas arbetsmiljö, säger Ola Brunnström.

Tågvärdarna är anställda av Arriva tåg, som kör trafiken på uppdrag av Skånetrafiken.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons